Pientalosuunnittelu kehittyi harppauksin 2000-luvulla – nyt toivotaan helppoa ja ekologista
DENin talomerkeistä Designtalo on toiminut jo vuodesta 1989, Finnlamelli puolestaan aloitti 1995. Ainoakoti syntyi kymmenen vuotta sitten yhteistyössä K-Raudan kanssa. Tällä vuosituhannella pientalojen suunnittelussa on otettu suuria kehitysaskeleita. Taustalla ovat olleet tekniikan kehitys sekä lakien ja säännösten muutokset, mutta ennen kaikkea trendien sekä asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden muuttuminen.
2000-luvun alussa talot valmistettiin pitkälti sen mukaisina kuin ne oli alun perin suunniteltukin, eikä esimerkiksi pohjiin tehty muutoksia. Toiminta oli helppoa, nopeaa ja tehokasta.
2000-luvun puolivälissä Designtalolla alettiin suunnittelu tehdä CAD:n sijaan Vertex-ohjelmistolla, jolla saadaan luotua pyöriteltävät ja sisäänastuttavat 3D-mallit talon ratkaisujen havainnollistamiseksi asiakkaalle. Elementointi eli taloon tarvittavien materiaalien listaus tilausta varten hoituu samalla automaatisesti. Myös Finnlamelli siirtyi Vertex-suunnitteluun muutama vuosi myöhemmin.
2010/11 kiristyivät energiamääräykset, mikä johti ulkorakenteiden paksuntamiseen. Designtalo lanseerasi ensimmäisenä matalaenergia- ja passiivitalot tosin jo 2009/2011. Hirsitalojen energialuokkavaatimus on loivempi hirren luonnollisten ominaisuuksien takia, mutta nykyaikana lamellihirsitalot itsessään ovat raottomia ja ilmatiiviitä, mitä lisäävät eristävämmät ikkunalasitkin.
2010-luvulla asiakkaat alkoivat edellyttää, että saavat itse räätälöidä talonsa; syntyi ns. Kotiräätäli-konsepti. Designtalo uudisti kaikki talomallinsa ja toi niihin muun muassa keittiösaarekkeet.
Tonttimaan niukkuus etenkin halutuimmilla alueilla ja kasvukeskuksissa alkoi vaikeuttaa pientalorakentamista, joka 2015 laski alhaisimmilleen.
Nykytrendit: toiveissa helppoa ja ekologista
2020-luvulla asiakkaat haluavat entistä useimmin talonsa muuttovalmiina. Rakentamisesta on tullut niin säädeltyä ja monimutkaista, että harvan osaaminen ja aika riittää projektin toteuttamiseen itse. Lisäksi rahoituslaitoksilta heltiää helpommin lainaa muuttovalmiina tilatuille talohankkeille kuin aikataulultaan ja valmistumiseltaan epävarmemmille ”tee se itse”-projekteille.
Vastuullisuus otetaan entistä enemmän huomioon talojen suunnittelussa ja rakentamisessa, ja ekologisuuden nousu jatkuu. Meillä on saatavilla kaikkiin puurakenteisiin taloihin Designtalon ECO2-paketti, joka tekee rakennuksen täysin hiilineutraaliksi, osin rakennusmateriaalien, osin 50-vuotisen hiilijalanjäljen kompensaation ansiosta.
Finnlamellin hirsitalot puolestaan lähtökohtaisesti jo valmistuessaan ovat varastoineet enemmän hiilidioksidia kuin mitä niiden rakentaminen synnyttää.
Tulevaisuuden ratkaisuihin kuuluu esimerkiksi suunnittelun reaaliaikaistuminen niin, että erilaisia sisustuselementtejä valitessa virtuaalinen suunnitelma päivittyy ja valinnat hintavaikutuksineen ovat heti nähtävissä.
Koronaviruksen muuttama työelämä luo mm. työhuone- ja -työtilatarpeita.
Saunat ja tulisijat ovat yhä enemmistön valinta. Niihin etsitään jatkuvasti parempia teknisiä ratkaisuja, jotka kuluttavat vähemmän energiaa tai joiden pienhiukkaspäästöt ovat merkittävästi muita pienempiä.
Vuosien mittaan tonttikoot ovat pienentyneet, mikä näkyy taloissa entistä vähempinä hukkaneliöinä. Tila halutaan fiksusti käyttöön. Tähän tarpeeseen on DENillä kehitetty omia mallistoja.
Tämä kirjoitus liittyy pientalojen suunnitteluosaamisestamme kertovaan artikkeliimme ”Kuuden vuosikymmenen kokemus pientaloarkkitehtuurista” – lue se seuraavaksi täältä »

Tule seuraamme sosiaalisessa mediassa!
Olemme aktiivisia näissä kanavissa:
DEN | |||
Designtalo | |||
Finnlamelli | |||
Talliosake |