Puurakentamisella kestävää asumista

 

Koska ilmastomuutos on tällä hetkellä yhteinen globaali uhka, se saa päivittäin tilaa julkisessa keskustelussa. Ilmastonmuutoksesta keskustellaan paljon ja se saa helposti pään pyörälle. Rohkaisen kuitenkin kääntämään negatiivisen näkymän myös positiiviseksi: muutos on nimittäin aina suuri mahdollisuus!

Suomen uusi hallitusohjelma nostaa monessa eri kohdassa esille puurakentamisen hyödyt. Puu on mitä parhain hiilinielu: kasvaessaan se nappaa hiilidioksidia ilmasta ja antaa meille puhdasta hengitettävää happea tilalle. Puuhun siis sitoutuu merkittävä määrä hiiltä. Ja kun puusta rakennetaan esimerkiksi huonekalu tai talo, poistuu tuo hiili ilmakehästä vuosikymmenien ajaksi.

Ilmastonmuutoksen torjunta on tietysti tätä laajempi ja monimutkainen asia. Huonekaluista ja taloistakin meidän pitäisi ymmärtää laajemmin koko niiden elinkaari. Lyhyesti voitaneen todeta, että panostaminen puuraaka-aineista tuottamiseen ja rakentamiseen on yksi keino sitoa hiiltä pitkäksi aikaa. Ja siten osaltaan kantaa oma korsi kekoon ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Tässä on iso mahdollisuus meille suomalaisille: laadukasta teollisuuteen ja rakentamiseen sopivaa puuta on meillä runsaasti ja meillä pitäisi olla osaamista sen hyödyntämiseen. Otetaan globaali ilmastonmuutosuhka vakavasti, mutta hyödynnetään samalla sen potentiaali. Tarjotaan puusta tuotettuja ratkaisuja asiakkaillemme ja huolehditaan, että hyödynnämme tulevaisuudessa puuta yhä enemmän kotimaan markkinoilla.

Jos ja kun puuta käytettäisiin kodeissa ja tiloissa nykyistä vieläkin kattavammin ja monipuolisemmin, voisimme samalla hyödyntää puurakentamisen hyötyjä muullakin tapaa: puu on kaunista ja kodikasta sekä terveellistä. Onko tässä ratkaisu sekä isompaan globaalin ilmastoon että pienempään huoneilmaan? Asutaan, eletään ja nautitaan kestävästi puusta toteutetuissa puitteissa.

 

DEN Finland Oy on johtava pienten puisten tilojen ja talojen toteuttaja.