Voiko sijoittaja edesauttaa puutyöharrastajaa unelmansa toteutumisessa?

Hiljattain kävin keskustelua puutyöharrastajan kanssa, joka oli löytänyt itselleen oman unelmiensa vuokratilan kodin ulkopuolelta. Pitkäaikainen unelma siirtyi suunnittelusta toteutukseen. Löytyi oma tila, jossa voi vapaasti toteuttaa omia haaveitaan. Pysähtyä arkikiireiden keskellä. Keskittyä oman rakkaan harrastuksen parissa, kuunnella itseään ja nauttia elämästä.

Yksi sijoittajakenttään merkittävästi viime aikoina vaikuttanut megatrendi on kaupungistuminen. Aihe on varmasti meille kaikille hyvin tuttu. Kaupungistumisen myötä väestö pakkautuu väistämättä muutamiin kasvukeskuksiimme. Globaaliennuste arvioi, että 2050 lähes 70 % maailman ihmisistä asuu kaupungeissa.

Kaupungistumisen yksi vaikutus näkyy voimakkaasti kaupunkien kaavoituspolitiikassa ja näin myös kiinteistöissä. Omakoti- ja pientalojen piha-alueet käytetään tehokkaasti, rakentaminen on tiivistä. Kerrostaloasuminen yleistyy ja ruokakunnan koko pienenee. Esimerkiksi Helsingissä asuntojen uudistuotannossa yhden tai kahden asunnon asuntoja oli noin 60 % vuonna 2019. Pienet asuinneliöt laittavat ihmisen kysymään, missä voin toteuttaa tilaa vaativia unelmiani?

Kaupungistumisesta huolimatta ihmisen perustarpeet pysyvät. Jo 1940-luvulla Abraham Maslow julkaisi Maslow’n tarvehierarkian, jossa ylimpänä osiona on itsensä toteuttamisen tarpeet. Jokaisella meistä on oma tavoittelemisen arvoinen unelmamme. Toisilla unelmat liittyvät työelämään, toisilla taas yksityiselämään ja omiin harrastuksiin. Harrastukset ja omien unelmien toteuttaminen vaativat myös taloudellisia panostuksia. Yhdelle unelmien toteuttaminen voi tarkoittaa vuotuista ulkomaan matkaa. Toiselle omaa harrastetilaa, josta voi nauttia päivittäin.

Sijoittamisessa usein puhutaan excelistä. Sen perusteellahan sijoitusratkaisut tehdään. Vai tehdäänkö? Valinnoissamme taitaa kuitenkin olla mukana ripaus inhimillisyyttä ja tunnetta. Tulevien vuosien sijoittamisessa tulee voimakkaasti yleistymään myös hyvinvointi ja tunteet. Millä tavalla minun sijoitukseni parantaa yhteiskunnan ja ihmisten hyvinvointia sekä elämänlaatua? Onnelliset ihmiset tuovat vaurautta myös sijoittajille.

Kirjoittaja: Talliosakkeen myyntijohtaja Kalle Karjula (KTM), kalle.karjula@talliosake.fi

Kirjoitus on alunperin julkaistu Sijoittajaverkosto.fi-sivustolla 3.6.2021.

Lue lisää Talliosakkeesta DENin sivuilla / Talliosakkeen sivuilla