Kim Paasonen, vientipäällikkö, Finnlamelli

”Kun tilanne normalisoituu, en aio matkustaa ulkomailla niin paljon kuin ennen.”

Aloitin Finnlamellilla marraskuussa 2019. Tällä alalla olen ollut jo parikymmentä vuotta, pääasiassa viennissä.

Vastaan Finnlamellin vientimaista: Euroopasta, Japanista, USA:sta ja Venäjästä. Päätehtäväni on myynnin ja liikevaihdon kehittäminen, yhteydenpito edustajiin ja jälleenmyyjiin sekä uusien etsiminen.

Tyypillisenä työpäivänä luen ja kirjoitan kymmeniä sähköposteja. Soitan jälleenmyyjille, projektiasiakkaille ja Alajärven tehtaalle. Lisäksi on keskimäärin pari kokousta päivässä: johtoryhmää, myyntiä ja markkinointia, maahantuojia ja edustajia – nykyisin kaikki Teamsissa.

Matkustaminen on ollut oleellinen osa työtäni. Maaliskuuhun 2020 asti matkustin kuukausittain ulkomaille kolmisen kertaa ja kerran tehtaalle. Nyt olen yhdeksässä kuukaudessa tehnyt vain kolme ulkomaan työmatkaa.

Kesällä olimme perheen kanssa Virroilla etätöissä ja etäkoulussa. Siellä ei ollut yhtään Covid-19-tartuntaa, joten pääsin neljä kertaa Alajärven tehtaallemme töihin.

Kun tilanne normalisoituu, en aio matkustaa ulkomailla niin paljon kuin ennen. Teams toimii hyvin perusyhteydenpidossa. Kuitenkin uusien edustajien tai jälleenmyyjien tapaaminen heidän luonaan ja heidän tutustumiskäyntinsä tehtaalle ovat tärkeitä. Kasvotusten jutustelu on avoimempaa ja henkilösuhteiden ylläpito onnistuu paremmin.

Pystyn vaikuttamaan viennin kehittämisen tekemiseen ja Finnlamellin muuhun toimintaan jokseenkin johtoryhmäyhteistyön avulla. Minulla ei ole työaikaa, mutta käytännössä teen töitä huomattavasti enemmän kuin 38 tuntia viikossa, välillä iltaisin ja viikonloppuisin (pääasiassa messut).

DEN/Finnlamelli on toimiva organisaatio, jolla on monipuolisesti osaava henkilökunta. Viennin osastollamme on paljon kokemusta ja yhteishenki on hyvä. Eri funktiot toimivat hyvin yksin ja yhteistyössä keskenään. Asiakkaalle tämä näkyy ripeänä ja korkealaatuisena palveluna. En tarkoita vain raaka-aineita ja tuotteitamme, vaan myös aikatauluja ja palvelulaatua.

Olen asunut noin 30 vuotta elämästäni eri Euroopan maissa. Kävin kouluni saksaksi Itävallassa, Sveitsissä, Lontoossa ja Kielissä, Saksassa. Suomalaisten vanhempieni ja veljeni kanssa puhuimme aina kotona suomea ja vietimme joka vuosi noin kuusi viikkoa maalla Virroilla, joten suomea olen aina osannut.

Olen myös ollut töissä ulkomailla, Pariisissa, Lontoossa, Zürichissä ja Tallinnassa. Olen kuitenkin aina tuntenut itseni suomalaiseksi ja edelleenkin pidän Suomen lippua korkealla.

Perheessämme on meidän vanhempien lisäksi alakouluikäiset poika ja tyttö sekä valkoinenpaimenkoira. Mökkeilemme paljon. Pelaan pickleballia nelinpelinä, myös turnauksissa ulkomailla ja kotimaassa. Peli pelataan sulkapallokentällä, verkko alhaalla kuten tenniksessä. Grafiittimaila on noin kolme kertaa isompi kuin pöytätennismaila ja pelivälineenä on salibandyn tyyppinen muovipallo. Koukuttava ja hauska laji, kokeilkaa!