Niina Laajala, hirsikotien arkkitehtisuunnittelu

”Tulevaisuuden haaveenani on ehdottomasti oma itse suunnittelemani Finnlamelli-koti”

Olen alalla nuori, vasta opinnäytetyötäni kirjoittava rakennusarkkitehtiopiskelija. Valmistun tänä keväänä Savonia Ammattikorkeakoulusta.

Tulin taloon keväällä 2019 opintoihini liittyvän kesäharjoittelun myötä. Hain Finnlamellilta kesäharjoittelupaikkaa, koska tiesin jo alalle hakeutuessani olevani kiinnostunut puu- ja pientalorakentamisesta. Kesän 2020 sainkin sitten viettää myös Finnlamellilla. Opintojen ohella syksyt ja talvet olen päässyt tekemään osa-aikaisena. Valmistuttuani kevät/kesällä 2021 jäänkin sitten Finnlamellille täyspäiväisesti.

Työtehtäviini kuuluu monenlainen suunnittelu. Eniten piirrän luonnossuunnitelmia, mutta suunnittelun kenttä on Finnlamellilla todella laaja. Olen päässyt tutustumaan kaikenlaiseen: kotimaisen talotuotannon puolelta aina pienistä saunamökeistä loma-asuntoihin ja suuriinkin omakotitaloihin. Olen päässyt piirtämään joitakin kohteita myös esimerkiksi Ruotsiin, Norjaan ja Alankomaihin.

Tyypillinen työpäiväni tapahtuu tällä haavaa kotitoimistolla. Kesäisin olen reissannut myös Alajärven tehtaan toimistolle töihin. Juon aamukahvit tietokoneella, luen samalla sähköpostit ja ajankohtaiset uutiset. Sitten joko aloitan uuden suunnittelutyön yleensä luonnossuunnittelun puolelta, tai jatkan edellisen päivän työtä.

Riippuu valtavasti kohteesta, kauanko suunnittelu kestää ja tarvitaanko siihen missä vaiheessa esimerkiksi rakenne- ja LVI-suunnitelmia, jolloin välissä lähettelen kuvia myös muille suunnittelijoille tarkistuksia ja jatkosuunnittelun helpottamista varten.

Hyvä arkkitehtisuunnittelu vaikuttaa ihmisen jokapäiväiseen elämään. Ihmisen kotiympäristöllä on yllättävän paljon merkitystä ja mitä viihtyisämpi ympäristö on, sen paremmin ihminen voi! Ehdottelen välillä rohkeastikin muutoksia, jos katson voivani sillä mahdollisesti auttaa asiakkaita viihtymään uudessa kodissaan.

Kauniin kodin lisäksi arvostan ja yritän suunnittelussani vaalia toiminnallista kotia, jossa on helppoa tehdä jokapäiväisiä askareita – esimerkiksi riittävä säilytystila ja työtila lisäävät asumisen mukavuutta paljon. Arkkitehtisuunnittelulla voidaan myös vaikuttaa kodin energiatehokkuuteen esimerkiksi miettimällä ikkunat ja huonetilat ilmansuuntien suhteen. Myös valo on sellainen asia, jonka käyttäytyminen vaikuttaa asumismukavuuteen, tiedostimme sitä tai yleensä emme. Hyvä arkkitehtisuunnittelu hahmottaa myös tämänkaltaiset asiat.

Hirsirakentaminen ja ekologinen rakentaminen ovat sydäntäni erityisen lähellä, koska rakastan luontoamme ja haluan tehdä työssäni oikealta tuntuvia asioita.

Finnlamelli on työpaikkana pieni ja erittäin mukava. Kaikki ovat ottaneet minut hienosti vastaan kun tulin taloon ja apua on saanut aina kun vain on tarvinnut. Alajärvellä on aina mukava käydä ja paljon näin etänä pidetään yhteyttä etäyhteyksien ja puhelimen välityksellä.

Vapaa-aikani menee ulkoillessa puolisoni ja koirieni kanssa. Meillä onkin kolme koiraa, joiden kanssa kisaan erilaisissa koiraharrastuksissa, joista sydäntäni eniten lähellä ovat palveluskoiralajit ja tottelevaisuus- eli toko-kokeet.

Harrastan lisäksi mm. juoksua, hiihtoa ja kesäisin retkeily on vienyt mennessään.

Tulevaisuuden haaveenani on ehdottomasti oma itse suunnittelemani Finnlamelli-koti. 😊