DEN julkaisi kattavan vastuullisuusraportin toimialan edelläkävijänä

DEN on muuttovalmiiden omakotitalojen Suomen markkinajohtaja tuotemerkeillään Designtalo, Finnlamelli  ja Ainoakoti. DENiin kuuluvat myös Talliosake ja Talli Ruotsissa. DENin vastuullisuustyön painopisteinä ovat ympäristö, turvallisuus ja terveellisyys sekä hyvä hallintotapa. Tuoreessa vastuullisuusraportissa avataan muun muassa DENin hiilijalanjälki sekä kerrotaan työturvallisuuteen ja hallintoon liittyviä tunnuslukuja. 

”Me haluamme olla myös vastuullisuudessa edelläkävijä toimialallamme ja kehittyä jatkuvasti. Läpinäkyvä ja faktoihin perustuva raportointi auttaa vaikuttavien toimenpiteiden valinnassa sekä todentaa tuloksia. Siksi julkaisemme vastuullisuusraportin jatkossa vuosittain”, DENin vastuullisuustyöstä vastaava johtaja Maria Mroue kertoo.

Hiilijalanjäljestä vain pieni osa syntyy tuotantoprosessista 

Koko DENin vuoden 2021 hiilijalanjäljestä 72 % syntyi materiaaleista ja raaka-aineista ja 24 % valmiiden rakennusten elinkaaren aikana. Vain hyvin pieni osa hiilijalanjäljestä syntyy itse tuotantoprosessista, jonka tehokkuuteen ja sujuvuuteen on satsattu paljon. 

DENin hiilijalanjälki laskettiin yhdessä Gaian kanssa käyttäen kansainvälistä Greenhouse Gas Protocol -standardia. Hiilijalanjälkeen luetaan tällöin kattavasti toiminnan suorat ja epäsuorat päästöt sekä, kuten DENin tapauksessa, myös asiakkaille luovutettujen rakennusten elinkaaren aikaisia hiilipäästöjä. 

”Viime vuoden lukujen perusteella olemme käynnistäneet useita toimenpiteitä erityisesti materiaalien ja raaka-aineiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi yhdessä toimittajiemme kanssa. Tuotantoprosessimme tehokkuudesta voimme olla jo nyt ylpeitä”, Mroue toteaa. 

Hiilineutraalia asumista ja jäljitettäviä materiaaleja 

DEN panostaa kulkuun kohti hiilineutraaleja taloja ja tiloja. Jo tällä hetkellä minkä tahansa Designtalon mallin voi ostaa EKO2-talona, jonka ratkaisut ovat mietitty erityisen energiatehokkaiksi ja jonka hiilijalanjälki on hyvitetty. 

”Materiaalien jäljitettävyys on tärkeä osa vastuullisuutta. Käyttämämme hirret syntyvät suomalaisesta PEFC-sertifioidusta kuusesta. Hirsi on lisäksi poikkeuksellisen vähäpäästöinen rakennusmateriaali, joka varastoi hiiltä talon rakenteisiin sukupolvien ajaksi”, Mroue kertoo. 

Ympäristön kannalta olennaista rakentamisessa on myös hukan minimointi. Yhdistämällä hyvä suunnittelu ja tehokas tuotanto, pystytään moni määrämittainen materiaali, kuten puu ja eristeet, käyttämään kokonaan hyödyksi. 

Työturvallisuus syntyy ennakoinnilla ja innovaatioilla 

Työturvallisuus on rakennusalalla tärkeä asia. DEN seuraa turvallisuuden toteutumista reaaliaikaisesti ja viime vuosina erityisesti ennaltaehkäisevien turvallisuushavaintojen keräämiseen on satsattu ja niiden määrää onkin saatu kasvatettua. Tällöin mahdolliset vaaratilanteet pystytään välttämään jo ennalta korjaavien toimenpiteiden avulla.  

DEN on kehittänyt omia innovaatioita työturvallisuuden parantamiseksi. Designtalon ja Ainoakodin työmailla käytetään omaa, patentoitua telinejärjestelmää. Se turvaa työskentelyn katolla ja seinän yläosassa ja estää putoamisen. Kaikki työvaiheet ylhäällä voidaan suorittaa turvallisesti ja ergonomisesti, mikä parantaa myös työn laatua. 

”Tehtaillamme järjestetään myös säännölliset turvallisuuskävelyt, joiden avulla työympäristön turvallisuutta seurataan aktiivisen havainnoinnin keinoin. Työturvallisuuteen kuuluu myös pitkällä aikavälillä syntyvien haittojen ehkäisy. Esimerkiksi pölyn haittoja minimoidaan tehtaillamme oikealla, pölyä sitovalla ilmankosteudella. Näin pölyn määrä hengitysilmassa on mahdollisimman vähäinen”, Mroue kertoo. 

Asiakkaiden terveys etusijalla – vastuullinen hallintotapa jokaisen DENiläisen asia 

Asiakkaiden turvallisuus ja terveys on DENillä erityisen huomion kohteena. Materiaalien säilytys ja elementtien työstäminen tehdään DENin omilla tehtailla Nivalassa ja Alajärvellä säältä suojassa, hallituissa olosuhteissa. Muuttovalmiiden omakotitalojen pystytysvaihe vesikattoon asti on hyvin nopea, joten sään aiheuttamat kosteushaitat on minimoitu. Hirsitalojen sisäilman laatu on tutkitusti terveyden kannalta erinomainen ja DENin elementtitaloissa laadukkaat runko- ja eristemateriaalit varmistavat terveellisen sisäilman laadun. 

”Hyvään hallintotapaan kuuluu meillä esimerkiksi henkilöstön eettiset ohjeet, jotka jokainen uusi DENiläinen kuittaa tullessaan töihin. Meillä on omat eettiset ohjeet myös toimittajakumppaneillemme”, Mroue kertoo. 

Lue lisää: DENin vastuullisuusraportti 2021

 

Lisätiedot: 
Markkinointi, viestintä ja vastuullisuusjohtaja Maria Mroue, maria.mroue@den.fi, 050 393 4974 

 

Me DENillä teemme vastuullista ja kestävää työtä asiakkaidemme elämän isoimpien hankintojen parissa. 

DEN on suomalainen yritys, jonka juuret pientalorakentamisessa yltävät yli 30 vuoden taakse. Meitä ohjaavat yhdessä valitut arvomme: arvostus, rohkeus, vastuullisuus ja onnellisuus. Konsernissa työskentelee yli 500 ammattilaista. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 209 miljoonaa euroa. 

DENin muodostavat muuttovalmiiden omakotitalojen edelläkävijä Designtalo, luonnollisesti parhaiden hirsikotien Finnlamelli, K-Raudan yhteistyömallistomme Ainoakoti, harraste-, varasto- ja toimitilojen Talliosake sekä talotekniikan suunnittelun ja asennusten huippuosaaja DEN Tekniikka. Talliosake ja Finnlamelli panostavat myös kansainvälisille markkinoille. Lue lisää: den.fi.