Designtalo Auroran Ruusun pihalla voi tehdä retken nuotiopaikalle ja terassin alla solisee vesiputous

Designtalo Auroran Ruusun piha on suunniteltu luontoa kunnioittaen. Talo sulautuu täydellisesti ympäröivään saaristoluontoon, mutta pitää sisällään kaikki ne toiminnot, joita rakennuttajaperhe pihalle toivoikin. 1380 neliön tontille mahtuu talon lisäksi valtava terassi, luonnonmukaista metsämaastoa, toistakymmentä mäntyä, vesiputous, istutuksia sekä pitkospuiden päässä sijaitseva nuotiopaikka.

Designtalo Auroran Ruusu sijaitsee Luonnonmaan asuntomessualueen korkeimmalla kohdalla. Tontin korkeuserot ovat suuret, ja suunnitteluvaiheessa tontin korkomaailma määritti sen, mihin kohtaan talo rakennetaan. Rakennuttajaperheen isä Tuomo Ruusunen kertoo, että talo löysi loogisesti paikkansa tontin korkeimmalta kohdalta, tasaisen kallion päältä.

– Tykkäämme itse siitä, että talo on ylempänä kuin ympäröivät rakennukset, sillä se tuo tontille yksityisyyttä.

Teemana luonnon kunnioittaminen

Yksi Naantalin Asuntomessujen teemoista on luonnon kunnioittaminen. Designtalo Auroran Ruusun tontilla luontoa on säästetty niin paljon kuin on voitu, eli kalliota on louhittu ja puita kaadettu mahdollisimman vähän. Maastonmuodot ovat samanlaiset kuin ne olivat ennen rakentamista, ja alkuperäinen korkomaailma on ennallaan. Samaa rakennustapaohjetta on noudatettu koko Luonnonmaan asuntomessualueella, mikä tekee alueesta yhtenäisen ja luonnonmukaisen.

– Ympäröivä luonto on meille tärkeää. Meri on lähellä, ja vaikka emme sitä kotipihasta näekään, tästä aistii sen, että olemme Suomen karunkauniissa saaristoluonnossa, Tuomo Ruusunen kertoo.

Pihasuunnittelu toteutettiin yhdessä pihasuunnittelijan kanssa

Designtalo Auroran Ruusun piha on suunniteltu Tuomo Ruususen ja pihasuunnittelija Tiina Töyrän (Loistava Design Oy) yhteistyönä. Käytännössä suunnitelman toteuttaminen on vaatinut paljon soveltamista, sillä korkeuserot ja maastonmuodot ovat tuoneet pihan rakentamiseen omat haasteensa.

Alueen luonto oli lähtökohtana pihasuunnittelulle. Luontoa haluttiin säästää mahdollisimman paljon, ja kaikki toiminnot ja istutukset on suunniteltu niin, että ne kunnioittavat olemassa olevaa maastoa ja luontoa. Tontin maasto on ennallistettu rakentamista edeltäväksi metsämaastoksi kuntalla, jota pihassa on noin 200 neliötä.

Iso terassi ja pitkospuut nuotiopaikalle

120-neliöinen terassi lähes tuplaa talon asuinneliöt kesäisin, kun olohuoneen seinän levyiset liukuovet avataan kokonaan. Terassi on rakennettu isoksi juuri maastonmuotojen takia, eli näin kallioinen ja kumpuileva tontti on saatu parhaiten hyödynnettyä oleskeluun.

Terassin katetussa osassa on poreamme ja kesäkeittiö, jonka taakse on rakennettu nuotiopaikka. Kesäkeittiön jatkeena toimivalle nuotiopaikalle vievät talon ympäri sekä pitkospuupolku että askelkivipolku.

– Nuotiopaikalle ei ole tarkoitus kulkea lyhintä reittiä suoraan kesäkeittiöstä, vaan sinne mennään pitkospuita pitkin. Näin kulku nuotiopaikalle on aina kuin pieni retki! Tuomo Ruusunen innostuu.

Vesiputous kruunaa pihan

Tuomo Ruususen ylpeydenaihe on terassin alta pulppuava vesiaihe, jonka hän ideoi ja suunnitteli itse. Tuomon mielestä vesiaihe on pihan ehdoton kohokohta ja hän kannustaa muitakin suunnittelemaan pihaelementtejä tontin ehdoilla.

– Kannattaa miettiä, mitä tontilla on valmiina ja hyödyntää sitä. Tällä tontilla kahteen kallionpainaumaan tehtiin vesiaihe, joka on näyttävä, mutta kustannuksiltaan edullinen. Kuopat olivat valmiina ja niiden putsaaminen vei aikaa, mutta edullisella uppopumpulla ja parilla valospotilla sai hienon vesiputouksen aikaan! Lopputulos on visuaalisesti näyttävä ja siinä on myös ääniefekti mukana.

Istutuksia kallionkoloissa ja istutusaltaassa

Rakennuttajaperheen äidillä Petra Kotsalaisella oli pihan suhteen aluksi kaksi toivetta: vesiaihe ja istutusallas. Vesiaihe valmistui aikaisemmin, mutta Istutusaltaan Tuomo Ruusunen toteutti vielä viime tipassa.

– Koska niin paljon häntä rakastan, päätin tehdä vielä sen istutusaltaankin pari viikkoa ennen avajaisia, kun jäi luppoaikaa.

Istutusaltaassa on muutama rungollinen vuorimänty, jotka kunnioittavat asuntomessualueen luonnonmuokaisuutta ja -tilaisuutta. Istutusallas on rakennettu irralleen luonnosta, jotta siihen voi myöhemmin istuttaa jotain vähän värikkäämpääkin kukkaa, jos pihaan kaipaa vaihtelua.

Ympäri tonttia on istutettu ajuruohoa ja maksaruohoa, jotka leviävät ajan saatossa kallion koloihin. Luonnon omaan istutusaltaaseen, eli vähän isompaan kallionpainaumaan, on istutettu metsämansikkaa. Siellä täällä on muutama pylväskataja, pari atsaleaa ja alppiruusua.

Tervetuloa tutustumaan Desingtalo Auroran Ruusuun (kohde nro 9) Naantalin Asuntomessuilla 15.7.–14.8.

Median ennakkoavajaiset 14.7.2022

Naantalin asuntomessut järjestetään Naantalin Luonnonmaan alueella 15.7.–14.8.2022. DEN Finlandilla on messuilla tänä vuonna kaksi kohdetta. Designtalo Auroran Ruusu (kohde nro 9) on Nordic Classic -malliston pohjalta muunneltu kompakti, pienen perheen unelmakoti. Ainoakoti Villa Aalto (kohde nro 10) on DEN Finlandin ja Keskon yhteistyömerkin muuttovalmis koti.

Median edustajilla on mahdollisuus tutustua Asuntomessujen kohteisiin ennakkoon torstaina 14.7.

Median ennakkoavajaisissa Designtalo Auroran Ruusussa on tavattavissa rakennuttaja Tuomo Ruusunen ja sisustussuunnittelija Kati Kokljuschkin sekä DEN Finlandin asiantuntijoita.

Kuvat

Sisä- ja ulkokuvia Designtalo Auroran Ruususta on ladattavissa DENin kuvapankista.  Kuvaaja Hans Koistinen / Designtalo tulee mainita julkaisun yhteydessä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Piha ja puutarha

Tuomo Ruusunen / Designtalo

+358 50 505 1520

tuomo.ruusunen@designtalo.fi

 

Viestintä 

Arna Grym, Designtalo / DEN Finland Oy

+358 40 511 2223

arna.grym@ext.den.fi

 

Me DENillä teemme vastuullista ja kestävää työtä asiakkaidemme elämän isoimpien hankintojen parissa.

DEN on suomalainen yritys, jonka juuret pientalorakentamisessa yltävät yli 30 vuoden taakse. Meitä ohjaavat yhdessä valitut arvomme: arvostus, rohkeus, vastuullisuus ja onnellisuus. Konsernissa työskentelee yli 500 ammattilaista. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 209 miljoonaa euroa.

DENin muodostavat muuttovalmiiden omakotitalojen edelläkävijä Designtalo, luonnollisesti parhaiden hirsikotien Finnlamelli, K-Raudan yhteistyömallistomme Ainoakoti, harraste-, varasto- ja toimitilojen Talliosake sekä talotekniikan suunnittelun ja asennusten huippuosaaja DEN Tekniikka. Talliosake ja Finnlamelli panostavat myös kansainvälisille markkinoille. Lue lisää: den.fi.