Kannattaako nyt ryhtyä oman kodin rakennushankkeeseen?

26.10.2023

Kannattaako nyt ryhtyä rakennushankkeeseen

Rakentamista harkitseva miettii nyt tarkkaan hankkeen kokonaiskustannuksia ja riskejä. Oman kodin rakennusprojektin riskejä voi kuitenkin hallita, ja rakentamiseen ruuhkahuippujen ulkopuolella liittyy myös etuja, joista moni ei tiedä.

Omakotitalon rakentamisen kustannukset koostuvat muuttovalmiin talopaketin lisäksi tontin hankinnasta, tarvittavista pohja-ja perustustöistä sekä viranomais- ja lupamaksuista ja muista suunnittelukuluista. Muuttovalmis talopaketti on turvallinen valinta, sillä hankkeen kokonaiskustannukset on helppo arvioida ja budjetti pitää.

”Emme voisi olla tyytyväisempiä siihen, että päädyimme muuttovalmiiseen talopakettiin. Voimme luottaa siihen, että kotimme rakennetaan ammattitaidolla ja aikataulussa eikä meidän tarvitse uuvuttaa itseämme rakennusprojektilla. Lisäksi budjettiyllätyksiä ei tule”, kuvailivat DENin viime kesän asuntomessukohteen Finnlamelli Kuningattarenhelmen rakennuttajapari Jenna Aalto ja Dani Ryynänen.

Muuttovalmiin talopaketin hinta on kiinteä

Muuttovalmiin talopaketin hintaan sisältyvät:

Muuttovalmiiden talopakettien menekki on kasvanut viime vuosina voimakkaasti suhteessa vähemmän valmiisiin ratkaisuihin.

Tontin hinta ja maatyöt vaikuttavat kokonaiskustannuksiin

Talopaketin lisäksi rakennusprojektin kokonaishintaan vaikuttavat tontti ja maatyöt.

Tonttien koot ja hinnat vaihtelevat Suomessa paljon sijainnista riippuen. Pääkaupunkiseudulla rakentamattomia tontteja on tarjolla niukasti, mistä syystä kirvesvarsitontit ja rinnetontit yleistyvät.

Keskimäärin itse talopaketin osuus muuttovalmiiden talojen kokonaiskustannuksista on noin 80 prosenttia, mutta prosenttiosuuteen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi rakennettavan kohteen sijainti ja tontti.

Tontin pohja- ja perustamiskustannuksiin vaikuttavat monet tekijät. Maaperätutkimuksen avulla rakentaja varmistuu siitä, millaiselle tontille hän on rakentamassa ja pohja-ja perustustöiden kustannukset voidaan määrittää tarkemmin. Maaperätutkimus maksaa noin 1000–2000 euroa.

Lopullisiin pohja-ja perustamiskustannuksiin vaikuttavat tontin olosuhteet: onko tontti rinteessä vai tasainen, paalutettava vai maanvarainen. Maatöiden osalta yksittäisiä kustannuseriä ovat muun muassa suuret massanvaihdot, maa-aineksen poisvienti tai mahdolliset räjäytykset ja louhinnat. Maatöiden kustannuksia nostavat myös pihatiet tai päätiellä sijaitsevat liittymät.

Kaikki taloprojektin maatyöt  on mahdollista saada yhden sopimuksen alle, johon sisältyy alkukartoituksen ja maaperätutkimuksen lisäksi tarvittavat suunnitelmat, toimenpiteet ja viranomaisilmoitukset. DEN Finlandin yhteistyökumppani pohja- ja perustamistöissä on Perustava Oy, joka tekee perustukset kaikkiin DENin kohteisiin.

”Perustava kykenee tuomaan muuttovalmiin talotoimituksen rinnalle vahvan asiantuntijuuden pohja-ja perustustöihin. Kyse ei ole pelkästään työmaalla tehtävistä toimenpiteistä vaan kokonaispalvelusta lähtien siitä, kun rakentaja puntaroi eri tonttivaihtoehtojen välillä”, lisää Perustavan markkinointipäällikkö Valtteri Karjula.

Hyvä aika rakentaa on nyt – talouden suhdanteisiin voi ja kannattaa varautua

Poikkeuksellinen maailmantilanne on saanut monet miettimään tarkemmin rakennushankkeeseen ryhtymistä. Oman rakennusprojektin riskejä voi kuitenkin hallita, ja rakentamiseen ruuhkahuippujen ulkopuolella liittyy myös etuja.

”Autamme asiakkaitamme realistisen kokonaisbudjetin laadinnassa ja annamme muuttovalmiille talototeutukselle pitävän hinnan. Tällöin hanke on myös rahoittajan näkökulmasta turvallinen, mikä auttaa lainaneuvotteluissa”, kertoo DEN Finlandin markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maria Mroue.

Mroue lisää, että hyvä aika rakentaa on silloin, kun se perheen elämäntilanteeseen parhaiten sopii.

“Pääkaupunkiseudulla kyse on paljon tonttipelistä, sillä sopivaa tonttia voi olla vaikea löytää ja etsiminen vaatii paljon aikaa. Rakentajalle on myös etua siitä, että oma rakennusprojekti ei osu ruuhkahuippuihin. Parhaat osaajat ovat paremmin saatavilla, monen asian kilpailutus on helpompaa ja riskit viivästymisiin ovat pienemmät.”

Rakennushankkeen riskejä voi myös minimoida valitsemalla luotettavat kumppanit.

”Kun aloittaa uuden kodin rakentamishankkeen, kannattaa perehtyä mahdollisen kumppanin luottotietoihin, taloudelliseen tilanteeseen ja verovelkaan. Rakentamisen ei tarvitse kuitenkaan olla pelottavaa vaan jokaiseen osa-alueeseen on saatavilla apua, aivan rakennusbudjetin laatimisesta lähtien.”, Mroue toteaa.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Maria Mroue, markkinointi-, viestintä ja vastuullisuusjohtaja, DEN Finland

maria.mroue [at] den.fi | +358 50 393 4974

 

Me DENillä teemme vastuullista ja kestävää työtä asiakkaidemme elämän isoimpien hankintojen parissa

DEN on Suomen suurin pientalorakentaja, jonka juuret yltävät yli 30 vuoden taakse. Meitä ohjaavat yhdessä valitut arvomme: arvostus, rohkeus, vastuullisuus ja onnellisuus. Konsernissa työskentelee yli 400 ammattilaista. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 226,2 miljoonaa euroa.

DENin muodostavat muuttovalmiiden omakotitalojen edelläkävijä Designtalo, luonnollisesti parhaiden hirsikotien Finnlamelli ja K-Raudan yhteistyömallistomme Ainoakoti. Lue lisää: den.fi.