Joni Marttala, kotien rakenne­suunnittelu

”Tulin alunperin 1,5 kuukauden työharjoitteluun, sille tielle jäin.”

Aloitin DENillä 2020 tammikuussa puolentoista kuukauden työharjoittelussa, ja siitä lähtien olen talossa ollut. DENistä kuulin ennen harjoitteluun hakemista entiseltä työkaveriltani, josta sen myötä tuli myös nykyinen työkaverini. Toimipisteeni sijaitsee Nivalassa, mutta melkein kolme vuotta olen jo työskennellyt lähes täysin kotitoimistolla. Pitkän työmatkan takia etätyöt ovat lisänneet mukavasti aikaa perheen kanssa.

Teen rakennesuunnitelmia Designtalon ja Ainoakodin taloihin. Rakennesuunnitelmia olen tehnyt 2021 kesästä lähtien aluksi erillistallien ja nykyisin yhden kerroksen talojen parissa. Ennen nykyistä pestiä vastasin perustuksen mittaohjeiden tekemisestä muuttovalmiisiin koteihin.

Työpäiväni ovat pääosin itsenäistä tekemistä, mutta päivittäin keskustelen työkaverien kanssa puheluiden ja viestien välityksellä. Välillä käyn yksittäisiä päiviä toimistolla ja silloin onkin mukava nähdä kasvotusten työkavereita. Työni on mielenkiintoista ja siinä oppii jatkuvasti paljon uutta. Normaali työpäiväni alkaa kahdeksalta sähköpostien lukemisella, ja sen jälkeen jatkan kesken olevia suunnitelmia tai aloitan uutta kohdetta. Asiakkaiden kanssa olen aika vähän tekemisissä nykyisessä toimenkuvassani. Arvostan laadukasta tekemistä ja pyrin toteuttamaan sitä parhaani mukaan omassa työssäni.

Työpaikkana olen ollut DENiin tyytyväinen. Työyhteisön ilmapiiri omassa tiimissäni on oikein hyvä ja tulen kaikkien kanssa hyvin toimeen. Rakennesuunnittelussa on DENillä hyvä kehityspolku helpommista tehtävistä hiljalleen haastavampiin, jolloin aloittelevan suunnittelijan ei tarvitse heti hypätä ”syvään päätyyn”.

Opiskelin Oulun ammattikorkeakoulussa työn ohella rakennesuunnitteluun suuntautuneeksi rakennusinsinööriksi ja valmistuin keväällä 2021.

Ennen insinööriopintoja valmistuin ammattikoulusta rakennusalalle 2012. DENille tuloon saakka työskentelin ammattikoulun harjoittelusta lähtien samassa hirsitalotehtaassa vaihtelevissa tehtävissä. Työmaalla asennushommissa, tehtaalla valmissaunojen tekijänä ja salvoskoneen pääkäyttäjänä, loppuvaiheessa tuotannossa tiimivetäjänä ja toimistolla avustavissa töissä. Työurani oli vuoden tauolla varusmiespalveluksen ajan 2013, mutta koen saaneeni sieltä, etenkin johtajakoulutuksesta, paljon hyvää oppia siviilielämäänkin.

Asun omakotitalossa maaseudun rauhassa perheeni kanssa, johon kuuluvat vaimo ja kolme alle kouluikäistä lasta. Harrastuksiini ovat pienestä pitäen kuuluneet metsästys ja kalastus ja varsinkin metsästys on edelleen todella tärkeä osa elämääni. Parhaiten pääsen hetkeksi irti arjesta yksin tai hyvän kaverin kanssa luonnossa liikkuessa. Lähes kaikki oma vapaa-aika kuluukin luonnossa varsinkin syksyisin, mitä nyt sattuu töiltä, perheeltä ja omakotitalolta jäämään.