Omakotitalon rakennusprojektin aikana eteen voi tulla monenlaisia haasteita – luotettava kumppani tuo mielenrauhaa

Espoolainen Laura Yliviirre perheineen on joutunut kohtaamaan monta haastetta kolme vuotta kestäneen rakennusprojektinsa aikana. Marraskuussa perhe pääsee vihdoin muuttamaan unelmiensa kotiin. Rakennusaikaisten haasteiden kanssa painiessa mielenrauhaa on tuonut tuttu talotoimittaja, jonka kanssa kaikki on sujunut mallikkaasti.

Laura Yliviirteen perhe rakennutti ensimmäisen omakotitalonsa Espooseen vuonna 2016. Parin vuoden päästä he totesivat kaksitasoratkaisun runsaine neliöineen liian suureksi tarpeisiinsa ja päättivät ryhtyä rakennusprojektiin toistamiseen. Tällä kertaa toiveissa oli yksitasoinen omakotitalo, jossa perheen kahdelle aikuiselle ja kahdelle teini-ikäiselle lapselle olisi kaikille omaa tilaa, mutta neliöitä juuri sopivasti.

Rakennusprojekti alkoi lupaavasti, mutta pian alkoivat ongelmat.

Pankki perui jo myöntämänsä lainan

– Pankki oli jo myöntänyt lainan, mutta perui sen yllättäen. Se oli sen pahimman korona-ajan ilmiö, että lainapäätöksiä peruttiin maailmantilanteeseen vedoten. Lähdimme sitten kilpailuttamaan pankkeja ja saimmekin tarjouksia, Yliviirre muistelee.

Lopulta Yliviirteet palasivat vanhaan tuttuun pankkiinsa neuvottelemaan lainasta uudelleen, ja asia saatiin kuin saatiinkin järjestymään. Rahoitusstressi kesti useamman kuukauden, mutta rakennusprojektia päästiin viimein jatkamaan.

Rakennuslupa viivästyi

Seuraava seinä tuli vastaan Espoon rakennusvalvonnassa, jossa hakemuksia ei ehditty käsitellä siinä tahdissa kuin niitä tuli.

– Siellä oli niin hirveä ruuhka, että enempää hakemuksia ei voitu käsitellä. Siellä se hakemus oli pinossa, mutta hakemusten käsittely ei vain edennyt. Pelkäsimme jo, ettemme saa ollenkaan rakennuslupaa, Yliviirre kertoo.

Yliviirteet ovat joutuneet muuttamaan kolme kertaa vuokra-asunnosta toiseen rakennusluvan viivästymisen takia. Viimein vuoden odotuksen jälkeen rakennuslupa myönnettiin. Rakennuslupien viivästyminen oli niin ikään korona-ajan ilmiö, kun omakotitalobuumi iski, mutta virastojen resurssit eivät pysyneet buumin mukana.

Rinnetontin haasteet ja kustannusten nousu

Hienoisia haasteita oli myös tontin kanssa. Asiantuntijat olisivat halunneet suunnitella jyrkähkön rinnetontin yläpäähän kaksikerroksisen rinnetalon, mutta Yliviirteet pitivät kiinni toiveestaan saada yksikerroksinen, kompakti talo. Lopulta hyvä ratkaisu löytyi yhteistyössä Designtalon kanssa.

Vielä loppumetreillä kapuloita rattaisiin löi kustannustason nousu, joka vaikutti polttoaineen hinnannousun myötä maaurakointimaksuihin. Lisälaskua tuli jonkin verran, mutta perhe oli onneksi varautunut. Yliviirteen mukaan tämä oli kuitenkin ainoa osa-alue, jossa rakennusprojektin budjetti ei pitänyt.

Mielenrauhaa toi tuttu talotoimittaja, jonka kanssa kaikki sujui hyvin

Yliviirteen perheen edellinenkin talo oli DENin toimittama, ja tyytyväisten asiakkaiden oli helppo palata tutun talotoimittajan luo uudenkin rakennusprojektin tiimoilta. Tällä kertaa perhe valitsi Designtalon avaimet käteen -talopaketin.

– Designtalon kanssa kaikki on sujunut alusta alkaen hyvin. Aikataulu ja budjetti ovat pitäneet, mikä on tuonut mielenrauhaa, kun matkalla on ollut muita haasteita, Yliviirre kehuu.

Yliviirre kertoo, että he ovat käyneet työmaalla usein, mutta siellä ei ole tarvinnut lainkaan vahtia, miten projekti etenee, vaan kaikki on ollut siistiä ja huolellisesti tehty eikä puutteita ole ilmennyt.

– Designtalon talomyyjän Ville Pakarisen kanssa synkkasi heti ja asiat hoituivat alusta asti. Villelle iso kiitos, että kaikki meni just niin kuin pitikin!

Muutto uuteen kotiin marraskuun alussa

Yliviirteen perheessä eletään jännittäviä hetkiä. Designtalo on jo luovuttanut talon, ja Espoon kaupungilta muuttolupaa odotetaan vielä tällä viikolla. Muutto on tulevana viikonloppuna. Projektin aikaiset haasteet alkavat jo unohtua, kun edessä on enää se mukavin osuus.

– Tärkeintä on, että pääsemme jouluksi kotiin, Yliviirre kertoo tyytyväisenä.

Lisätiedot

Maria Mroue, markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, DEN Finland

maria.mroue [at] den.fi | +358 50 393 4974

Me DENillä teemme vastuullista ja kestävää työtä asiakkaidemme elämän isoimpien hankintojen parissa.

DEN on suomalainen yritys, jonka juuret pientalorakentamisessa yltävät yli 30 vuoden taakse. Meitä ohjaavat yhdessä valitut arvomme: arvostus, rohkeus, vastuullisuus ja onnellisuus. Konsernissa työskentelee yli 500 ammattilaista. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 209 miljoonaa euroa.

DENin muodostavat muuttovalmiiden omakotitalojen edelläkävijä Designtalo, luonnollisesti parhaiden hirsikotien Finnlamelli, K-Raudan yhteistyömallistomme Ainoakoti, harraste-, varasto- ja toimitilojen Talliosake sekä talotekniikan suunnittelun ja asennusten huippuosaaja DEN Tekniikka. Talliosake ja Finnlamelli panostavat myös kansainvälisille markkinoille. Lue lisää: den.fi.