Uuden omakotitalon energiaratkaisuilla voi säästää huomattavasti – niin rahaa kuin ympäristöäkin

Pientalon energiatehokkuuteen vaikuttavat monet tekijät, jotka rakentajan kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. DENin rakennuttamista taloista, joihin kuuluvat Designtalo, Finnlamelli ja Ainoakoti, energiatehokkuus on omakotitalojen keskiarvoon nähden erinomainen.

Eniten omakotitalon energiatehokkuuteen vaikuttaa lämmitysmuoto. Kaikkein energiatehokkain ja samalla ympäristöystävällisin ratkaisu on maalämpö, mutta myös muut pumppuratkaisut, kuten poistoilmalämpöpumppu tai vesi-ilmalämpöpumppu, ovat energiapihejä vaihtoehtoja.

DENin taloissa ei käytetä suoraa sähkölämmitystä

DENin taloissa suosituimmat lämmitysmuodot vuonna 2021 olivat poistoilmalämpöpumppu (26,4 %), maalämpö (20 %) ja vesi-ilmalämpöpumppu (14,5 %). DENin taloissa ei pääsääntöisesti käytetä suoraa sähkölämmitystä, joka on tämänhetkisillä energian hinnoilla markkinoiden kallein ratkaisu.

– Monet muutkin seikat vaikuttavat pientalon energiatehokkuuteen, kuten rakennuksen vaipan ilmatiiveys ja rakenne, ilmanvaihto, talon muoto ja koko, ikkunat ja ovet, valaisimet ja polttimot sekä kodinkoneet, luettelee DENin Kodit-liiketoiminnan tekninen johtaja Juho Karhumaa.

– Kaikkien näiden osalta on mahdollista tehdä energiatehokkaampia valintoja, jotka vaikuttavat sekä talouteen pienentämällä energiakustannuksia että ympäristöön, kun päästöt pienenevät. 

Energiaa säästävät ratkaisut eivät ole kalliita

DENin asiakkaat saavat talokauppojen yhteydessä valintaoppaan, jonka avulla talopakettiin kuuluvaa perusvalikoimaa voi täydentää energiatehokkaammilla ratkaisuilla esimerkiksi lämmitysmuotoon, materiaalivalintoihin tai oviin ja ikkunoihin liittyen.

Minkä tahansa Designtalon mallin voi ostaa ECO2-talona, jonka ratkaisut ovat mietitty erityisen energiatehokkaiksi ja jonka hiilijalanjälki on hyvitetty.

– ECO2-paketti on saatavissa kaikkiin talomalleihimme hintaan 66 € / neliö. Esimerkiksi 100-neliöisessä talossa tämä tarkoittaa vain 6600 euron lisäkustannusta, mikä on vähemmän kuin vaikka lattiamateriaalin vaihtaminen arvokkaan hintaluokan vaihtoehtoon, Karhumaa avaa.

DENin taloista lähes kolmannes kuuluu parhaaseen A-energialuokkaan

Rakennusluvan saaminen edellyttää, että uudelle rakennukselle tehdään energiaselvitys ja sen avulla energiatodistus. Selvitykseen listataan tietoja rakennuksen lämmitysmuodosta ja muista energiaratkaisuista. Näiden tietojen perusteella laaditaan energiatodistus.

DENin rakennuttamissa taloissa energiatehokkuus on erinomainen omakotitalojen keskiarvoon nähden. DENin Designtaloista ja Ainoakodeista 30 % kuuluu parhaaseen A-energialuokkaan, kun kaikista omakotitaloista osuus on 23 %.

Tulevaisuuden tavoitteena energiaomavaraisuus

DENillä pyritään valikoiman suunnittelussa tulevaisuudessa energiaomavaraisuuteen. Energiaomavaraisuus tarkoittaa, että talo tuottaa yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaa. 

Karhumaa kertoo, että tuotteistusprojekti on DENillä jo käynnissä.

– Eri talomalleille on suunniteltu erilaisia kombinaatioita, joiden ansiosta energiaomavaraisuus toteutuu. Ratkaisut ovat kuitenkin vielä sen verran kalliita, että energiaomavaraista tuotetta ei voi vielä ostaa valmiina, mutta tekniikka kehittyy koko ajan, ja kun hinta saadaan kohdilleen, energiaomavaraiset talomallistot ovat todellisuutta.

Lisätiedot
Juho Karhumaa, tekninen johtaja, DEN Finland
juho.karhumaa [at] den.fi | +358 50 383 8567

 

Me DENillä teemme vastuullista ja kestävää työtä asiakkaidemme elämän isoimpien hankintojen parissa.

DEN on suomalainen yritys, jonka juuret pientalorakentamisessa yltävät yli 30 vuoden taakse. Meitä ohjaavat yhdessä valitut arvomme: arvostus, rohkeus, vastuullisuus ja onnellisuus. Konsernissa työskentelee yli 500 ammattilaista. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 209 miljoonaa euroa.

DENin muodostavat muuttovalmiiden omakotitalojen edelläkävijä Designtalo, luonnollisesti parhaiden hirsikotien Finnlamelli, K-Raudan yhteistyömallistomme Ainoakoti, harraste-, varasto- ja toimitilojen Talliosake sekä talotekniikan suunnittelun ja asennusten huippuosaaja DEN Tekniikka. Talliosake ja Finnlamelli panostavat myös kansainvälisille markkinoille. Lue lisää: den.fi.