Hyvä aika rakentaa on nyt – talouden suhdanteisiin voi ja kannattaa varautua

Kolme poikkeusvuotta myllerryksineen on saanut kuluttajat varovaisiksi, mikä näkyy myös uusien omakotitalojen rakennusprojektien aloittamisessa. Nyt on kuitenkin hyvä aika tehdä päätös uuden kodin rakentamisesta, sillä oman rakennusprojektin riskejä voi hallita hyvillä valinnoilla. Rakentamiseen ruuhkahuippujen ulkopuolella liittyy myös etuja.

– Kuluttajat ovat ymmärrettävästi varpaillaan, ja talouden suhdanteisiin kannattaakin varautua, mutta mitään erityistä syytä rakennusprojektien lykkäämiseen juuri nyt ei ole. Autamme asiakkaitamme realistisen kokonaisbudjetin laadinnassa ja annamme muuttovalmiille talototeutukselle pitävän hinnan. Tällöin hanke on myös rahoittajan näkökulmasta turvallinen, mikä auttaa lainaneuvotteluissa, kertoo DEN Finlandin markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maria Mroue.

– Meidän mielestämme hyvä aika rakentaa on silloin, kun se perheen elämäntilanteeseen parhaiten sopii. On myös etua siitä, että oma rakennusprojekti ei osu ruuhkahuippuihin. Esimerkiksi parhaat osaajat ovat paremmin saatavilla ja riskit viivästymisiin pienemmät.

Rakentajalle tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin keväällä 2020, jolloin pula rakennusmateriaaleista viivästytti toimitusaikoja ja nosti kustannuksia. DENilläkin materiaali- ja työntekijäpula on vihdoin hellittänyt, joten toimitukset tulevat ajallaan ja uuteen, omaan kotiin voi päästä muuttamaan jo kesäksi.

Talouden epävarmuuteen voi varautua monin tavoin

Rakennusprojekti kannattaa mitoittaa omaan talouteen sopivaksi kaikissa talouden suhdanteissa, mutta epävarmoina aikoina se on erityisen tärkeää. Asuntolainan osalta korkojen mahdolliseen nousuun voi varautua korkosuojauksella ja laskemalla asuntolainan osuuden sellaiseksi, että oma talous kestää pahimmassa tapauksessa muutaman prosenttiyksikön koronnousun.

Energian hinnannousu kurittaa erityisesti sähkölämmitteisissä taloissa asuvia. Uusi omakotitalo voi energiankulutuksen osalta olla jopa kokonaiskustannuksia pienentävä ratkaisu, sillä DENin taloissa käytetään pääasiassa maalämpöä sekä erilaisia lämpöpumppuratkaisuja, jotka ovat sekä budjetti- että ilmastoystävällisiä.

Rakennusmateriaalien hintojen muutoksilta suojautumiseen DEN tarjoaa kaikille uusille talopaketeille hintatakuun, eli DEN sitoutuu hyvittämään asiakkaalle erotuksen, jos talopakettien hinnat laskevat. Hintatakuu kattaa myös sen, ettei sovittuja hintoja koroteta. Näin rakennusprojektin alussa lukittu budjetti pitää kaikissa tilanteissa.

Maailmantilanne näkyy myös DENin asuntomessukohteissa Loviisassa

DEN Finlandilla on ensi kesänä Loviisan Asuntomessuilla kaksi kohdetta, joiden molempien suunnitelmiin ja rakennusprosessiin vallitseva maailmantilanne on vaikuttanut.

Finnlamelli Kuningattarenhelmi on rantatontille rakentuva kaksikerroksinen hirsitalo, jonka rakennusmateriaali vaihtui kesken suunnitteluprosessin hintojen nousun takia CLT:stä lamellihirteen. Taloa rakennuttavat Dani Ryynänen ja Jenna Aalto ovat tyytyväisiä, että näin lopulta kävi – ja budjettikin kiittää. Ryynänen ja Aalto ovat sitä mieltä, että loppuelämän kodissa kaikkea ei muutenkaan tarvitse rakentaa heti, joten alkuperäisiin suunnitelmiin kuulunut rantasauna on siirretty myöhemmin toteutettavaksi, mikä sekin säästää rakennusaikaisia kustannuksia.

Toinen DENin messukohde, Designtalo Villa Kungen, on isän ja pojan kompakti koti, jossa hukkaneliöt on minimoitu, ja pohja muuntautuu elämäntilanteiden mukaan. Ken Ryynänen ja Albin-poika muuttavat isommasta pienempään, ja toiveena uudelle kodille ovat olleet nimenomaan pienemmät rakennus- ja asuinkustannukset.

Lue lisää DENin asuntomessukohteista

Lisätiedot

Maria Mroue, markkinointi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, DEN Finland

maria.mroue [at] den.fi | +358 50 393 4974

 

Me DENillä teemme vastuullista ja kestävää työtä asiakkaidemme elämän isoimpien hankintojen parissa.

DEN on suomalainen yritys, jonka juuret pientalorakentamisessa yltävät yli 30 vuoden taakse. Meitä ohjaavat yhdessä valitut arvomme: arvostus, rohkeus, vastuullisuus ja onnellisuus. Konsernissa työskentelee yli 500 ammattilaista. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 209 miljoonaa euroa.

DENin muodostavat muuttovalmiiden omakotitalojen edelläkävijä Designtalo, luonnollisesti parhaiden hirsikotien Finnlamelli ja K-Raudan yhteistyömallistomme Ainoakoti. Lue lisää: den.fi.